Potas jako niezbędny składnik żywieniowy roślin uprawnych.

Potas należy do składników, które są kluczowe dla rozwoju oraz życia roślin. Obok azotu, należy do elementów pobieranych przez rośliny w bardzo dużych ilościach.

Przy dużych plonach roślina pobiera go więcej niż 300 kg/ ha, jednak zazwyczaj jest to 120-180 kg/ha.

Pewne gatunki roślin w trakcie intensywnego wzrostu (szczególnie gatunki roślin okopowych) mogą przyswajać nawet do kilkunastu kilogramów /ha potasu.

Niestety, około 40 procent rodzimych gleb posiada niewystarczające zasoby potasu; szczególnie jest to zauważalne w przypadku gleb lekkich, torfu czy murszy. 

Niedobory potasu w polskich glebach oraz ich kwaśny odczyn są najczęstszymi przyczynami niskich plonów zarówno pod względem jakości, jak i wysokości.

Młode rośliny, szczególnie te będące na etapie wzrostu oraz przyrostu masy, również lubią potas. Jego prawidłowa dawka przekłada się na lepsze kwitnienie, wydawanie owoców, na całokształt wielkości plonów.


Niedobory potasu w glebach i w konsekwencji w roślinach są przyczynami zmniejszenia ilości cukru w korzeniach buraków, skrobi w ziarniakach zbóż i bulwach ziemniaka.

Objawy braku potasu są widoczne gołym okiem, a przejawia się to czernieniem miąższu bulw ziemniaków, drobniejszym ziarnem zbóż, nieobecnością ziarniaków na wierzchołku kolb kukurydzy. 

Niski poziom potasu w stosunku do azotu:

  • powoduje brak efektywnego wchłaniania tego składnika,
  • niskie plony o niskiej jakości.

Jeśli w roślinie nagromadzą się nieprzetworzone związki azotu, uprawy staną się podatne na zarażenie się chorobami grzybowymi,


Zapewnienie roślinom odpowiedniego poziomu potasu, dostarczanego poprzez nawożenie daje wymierne korzyści:

  • stymuluje maksymalną absorpcję oraz pobór azotu,
  • wspomaga prawidłową gospodarkę wodną rośliny, dzięki temu roślina jest w stanie pobrać wodę z gleby i przechowywać w komórkach znacznie dłużej,
  • wpływa na prawidłową zawartość białka, cukrów czy tłuszczów roślinnych,
  • wspiera odporność na choroby, np. podatność na choroby grzybowe, bakteryjne, warunki stresowe, przede wszystkim na suszę oraz niskie temperatury oraz wymarzanie;
  • ma zbawienny wpływ na procesy przemiany materii roślin, w tym wzrost aktywności fotosyntezy;
  • wpływa stymulująco na rozwój upraw (np. rozwój systemów korzeni, pobudzenie wzrostu nowych pędów)

Potas - składnik nawozów do roślin uprawnych. Produkty firmy Novagra® zawierające potas.

Novagra® jest czołowym w Polsce producentem środków ochrony roślin oraz nawozów VitaStar® zawierających innowacyjny składnik w postaci białka CARPRAMID. Obecność tego naturalnego białka znacząco poprawia wchłanianie składników pokarmowych przez rośliny uprawne.

Nasza linia nawozów mineralnych oraz biostymulatorów roślin uprawnych dostępna jest w postaci nawozów roztworowych oraz zawiesinowych.


Poniżej, niektóre z wielu produktów z rodziny VitaStar® zarówno do stosowania interwencyjnego, zapobiegawczego, jak i z atrybutem biostymulującym, zawierające potas:


  • nawozy zawiesinowe:
  • VitaStar® Macro posiadający solidną dawkę makroelementów, dostarczanych interwencyjnie (azot, potas, fosfor)
  • VitaStar® Macro K zalecany do stosowania interwencyjnie i prewencyjnie,
  • VitaStar® Macro PK - zawiera wysokie ilości fosforu oraz potasu, polecany do zastosowań zapobiegawczo, jak i interwencyjnie, gdy konieczne są natychmiastowe działania.
  • VitaStar AminoSuper.
  • roztworowe nawozy dolistne:
  • VitaStar® K
  • nawozy krystaliczne dolistne, czyli preparaty o wysokim stopniu stężenia, łatwo rozpuszczalne w wodzie:
  • VitaStar® Cristal uniwersalny 20-20-20,
  • VitaStar® Cristal VitaStar® Cristal 11-52-81-8-43,
  • VitaStar® Cristal 11-8-43,
Share by: